sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Jallupulla - Jaloviinabostonkakku



Tämä blogi on perustettu lähinnä siksi, ettei googlaamalla sanaa jallupulla tullut vastaan yhtään mitään oikeasti asiaan liittyvää, siis Jaloviinalla maustettua pullaa. Tämä ystäväpiirissäni vitsinä syntynyt leivonnainen kun sattui olemaan sen verran hyvää, että sille suotakoon varttinsa julkisuudessa.
Minä itse, olen juustoa joskus syövä, töissä huonosta kasvisruoasta kärsivä, laiska vegetaristi. Harrastuksiini kuuluu vegaaninen leipominen, yleensä ystävieni iloksi, synttäreille sun muihin yhteisiin illanviettoihin. Siksi bloggausvauhti ei tuskin tulevaisuudessa päätä huimaa, mutta onpahan reseptit paremmassa tallessa tulevaisuuden varalle, kuin epämääräisten kuittien sun muiden takapuolille kirjoitettuna pöytälaatikossa. Ohjeita muokkailen oman pään mukaan hyviksi koetuista muiden tekemistä ohjeista, osan yhdistelen muutamasta eri ohjeesta tai teen vain vegaanisen version leipomuksista, joita en ole ennen nähnyt vegaanisena tehtävän. Tikapuut taivaaseen siis-vegaanista leivontaa. Toivottavasti maistuu!
Asiaan-Jallupullaan. Äitini on lapsuudessani kova leipoja, meiltä löytyi pakkasesta aina pullaa ja sitä leivottiin vähintään kerran viikossa. Sitä pahemmin ennen ajattelemattani olen syönyt pullaa vegaanisena kakarasta asti-meidän pullassa ei nimittäin käytetty kananmunaa(noh, kuin joskus voiteluun) ja pohjakin tehtiin veteen. Taikinan tarpeeksi pitkällä nostatuksella eroa munapullaan ei mielestäni edes huomaa. Ja lyhemmällä paistoajalla samaisella ohjeella voi tehdä myös yksittäisiä pullia.

jaloviinaboston 

taikina:
3dl vettä
1pss kuivahiivaa
1dl sokeria (esimerkkipullassa käytettiin palmusokeria)
1rkl kaardemummaa (tai mielen mukaan)
1tl suolaa
n. 8-10dl vehnäjauhoja
100g sulatettua vegaanista margariinia

sisään:
vegaanista margariinia
3-5rkl jaloviinaa
1dl tomusokeria
1tl kaardemummaa

päälle:
3-5rkl jaloviinaa
2dl tomusokeria

Paisto 200 asteessa n. 30 minuuttia

Sekoita hiiva hieman kättä lämpimämpään veteen. Lisää sokeri ja anna sen sulaa. Lisää suola ja kaardemumma. Ala lisätä vehnäjauhoja, ensin esim. puuhaarukalla sekoittaen, myöhemmin kädellä vaivaten. Lisää jauhoja, kunnes taikina on hyvä ja kiinteä ja se muodostaa kiiltäväpintaisen pallon. Esimerkkipullaan meni n. 8,5dl jauhoja. Muista vaivata taikinaa hyvin, että pullaan tulee hyvä ja muheva sitko. Lisää viimeiseksi sulatettu margariini ja vaivaa taikina niin, että se muodostaa kiinteän, yhtenäisen taikinapallon, jonka pinnalla ei erota rasvaa. Anna taikinan kohota n. puoli tuntia niin, että se on noin kaksinkertainen alkuperäiseen verrattuna.
Kauli taikina isoksi levyksi pöydälle (muista heittää alle hieman jauhoja, ettei taikina tartu kiinni!). Voitele taikinan pinnalle kerros margariinia koko levylle. Oman maun mukaan-mitä enemmän, sitä muhevampi täyte. Sekoita jaloviinaan puolet sokerista, mutta jätä kuorrute juoksevaksi. Sudi kuorrute taikinanlevyn ja margariinin päälle. Ripottele taikinalevylle vielä loput sokerista tasaisesti. Rullaa taikinalevystä tiivis rulla. Leikkaa rullan päät sivuun ja jaa loppu rullasta n. 5cm levyisiksi palasiksi. Palasia tulee n. 7-9.
Laita irtovuoan pohjalle leivinpaperi niin, että sen reunat ulottuvat myös pohjan sivuille. Asettele taikinapalaset kauniisti vuokaan sivut ylöspäin niin, että rullattu täyteraita näkyy. Muista jättää taikinapalasten väliin jopa 1-1,5cm tilaa, sillä pullataikina kohoaa vielä uunissa. Paista pullaa uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia. Anna pullan jäähtyä hyvin.
Tee kuorrute. Jaloviinaan sekoitettaessa sokerikuorrutteesta tulee helposti hyvin kovaa, joten kannattaa sekoittaa sokeri viinaan eikä toisin päin. Itselleni tässä kävi pieni moka ja kuorrutteesta tuli liian paksu. Tästä johtuen sitä oli kovin vaikea pursottaa pullalehdyköiden väliin ja kuorrutteesta ei tullut kaunein mahdollinen. Herkullinen kylläkin!
Anna kuorrutteen kuivua hieman ja bostonkakku on valmis tarjoiltavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti